Aile, toplumun en temel yapı taşı olarak kabul edilir. Her aile toplum için büyük bir önem taşır. Aile içi durumlar toplum içi durumlar ile birebir bağlantılıdır. Bu yüzden bir toplumun huzurlu ve mutlu bir şekilde yaşam sürdürebilmesi için aile içi ilişkiler çok önemlidir. Toplumun geleceği ailelerin birbirleri ile olan ilişkilerine bağlıdır. Aile içi ilişkileri düzene sokan ve bu süreç içerisinde hukuk kurallarını da dikkate alan hukuk dalına aile hukuku adı verilmektedir.
Aile hukuku Medeni Hukuka dahil olmaktadır. Üç kısımdan oluşmak ile birlikte her kısmı aile içi ilişkileri düzenlemek amacına göre hareket eder. Aile hukuku sayesinde aile bireylerinin birbirlerine olan tutumları belirlenir ve her bir birey kendine ait olan sorumlulukların bilincinde olur. Bu durum da ailelerin mutlu ve huzurlu bir şekilde yaşamaları için çok önemli olmaktadır.
Aile hukuku, karı koca ilişkisini düzenleyen, nafaka ile aile mallarına ilişkin bilgileri düzenleyen, bir de vesayet ile ilgili bilgileri düzenleyen olmak üzere üç kısımdan oluşmaktadır. Aile bireyleri aile hukukuna göre hareket eder ve bu sayede hem aile içi hem de toplum içi ilişkiler düzenlenmiş olur.